Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κομμένα πεύκα στον αρχαιολογικό χώρο των Αλιέων στο Πορτοχέλι

     Μια δυσάρεστη έκπληξη με περίμενε χθες το μεσημέρι, ημέρα Τετάρτη όταν επισκέφθηκα τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης των Αλιέων μαζί με τον αρχαιοφύλακα κ. Β.Δημαράκη.
     Άγνωστοι δράστες είχαν κόψει πεύκα εντός και εκτός του αρχαιολογικού χώρου και είχαν παραβιάσει την περίφραξη.
    Οι επισκέψεις μου είναι καθημερινές λόγω της προαναγγελλόμενης δράσης καθαρισμού της Κυριακής γι’ αυτό και συμπεραίνω ότι ο βανδαλισμός στο χώρο έγινε κατά την διάρκεια της Τρίτης 8/5 προς Τετάρτη 9/5.
    Ενημέρωσα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, δασαρχείο, αρχαιολογία και σήμερα η Δημοτική Κοινότητα Πορτοχελίου καταθέτει μήνυση κατά αγνώστων στο Αστυνομικό Τμήμα Κρανιδίου.
    Οι εικόνες που αντικρίσαμε μας στεναχώρησαν όλους βαθύτατα και τις θεωρούμε απαράδεκτες.
     Θα συνεχίσουμε όμως δυναμικά σαν Δήμος και σαν Εθελοντές την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει του καθαρισμού και της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
     Γι’ αυτό σας περιμένουμε όλους στην δράση της Κυριακής στις 10:00 στην Αρχαία Πόλη των Αλιέων στο Πορτοχέλι. 
Ο Πρόεδρος
της Δημοτικής Κοινότητας Πορτοχελίου 
Κωνσταντίνος Κόκκαλης
Θα διαβασετε πιο κατω την ανακοινωση του Δημου μετα απο την παραπανω  του προεδρου της κοινοτητας  Πορτο Χελιου κ. Κοκκαλη.
Δικια μου γνωμη ειναι πως οι πραξεις αυτες ειναι στοχευμενες και εχουν πολιτικο μηνυμα.
Δεν γνωριζω τι εγινε στο Φραγχθι, παντως το Πλατυ Πηγαδι(δημοσιος χωρος συγκεντρωσης των ανακυκλωσιμων στο παρελθον και δρασης της ομαδας εθελοντων ανακυκλωσης  )και ο δημοσιος αρχαιολογικος χωρος των Αλιεων (επισης χωρος οπου εθελοντικες κινησεις πολιτων σε συνεργασια με την κοινοτητα εχουν δρασει περσι το καλοκαιρι και ετοιμαζουν νεα δραση την Κυριακη μετα απο αδειες απο την αρχαιολογικη υπηρεσια και σε συνεργασια μαζι της) ειναι οργανωμενα συμβαντα απο ανθρωπους που διαθετουν μηχανηματα και εργαλεια και ειναι τουλαχιστον περισσοτεροι απο ενας.
Τα γεγονοτα αυτα ειναι δεμενα το ενα με το αλλο.
Προκειται δηλαδη για συμμορια εγκληματικη που δρα οργανωμενα σε βαρος δημοσιας περιουσιας και αρχαιολογικων χωρων (χωρις εμφανες οικονομικο συμφερον) και η οργανωμενη πολιτεια (ανακριτης -αστυνομια) εχει καθε  λογο (και υποχρεωση ) να εξετασει τα κινητρα και την συσταση της.
Πρεπει ακομα να αναζητηθουν αν υπαρχουν οι ηθικοι αυτουργοι, αυτοι δηλαδη που παροτρυνουν, δικαιολογουν και δινουν θεωρητικη βαση σε τετοιες πραξεις βαρβαρων που δρουν εναντια στο δημοσιο συμφερον.
Πολυ σωστα ο κ Κοκκαλης εχει υποβαλει μηνυση κατ αγνωστων σαν προεδρος της κοινοτητας Πορτο Χελιου. Το γεγονος ομως ειναι πολυ σοβαρο και επιβαλεται και η αυταπαγγελτη διαδικασια απο την πλευρα της πολιτειας. Με αποτελεσματα. Αν δεν γινει τιποτα πρακτικα πολυ φοβαμαι πως οι αγνωστοι δραστες δοκιμαζουν τα ορια τους τα ορια ανοχης και αδιαφοριας της κοινωνιας και της πολιτειας  και δεν θα σταματησουν στο κοψιμο δεντρων.
Εδω ο αρχαιολογικος χωρος  πριν απο δυο μερες.


Νέα Βαρβαρότητα τώρα στην Αρχαία Πόλη των Αλιέων 

  Σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πορτοχελίου κ. Κωνσταντίνος Κόκκαλης και ο αρχαιοφύλακας κ. Ευάγγελος Δημαράκης σε επίσκεψη τους στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης των Αλιέων βρέθηκαν μπροστά σ’ αυτό το τραγικό φαινόμενο που απεικονίζουν οι φωτογραφίες.  
    Άγνωστοι προς το παρόν δράστες χθες την νύχτα έκοψαν πεύκα που βρισκόντουσαν μέσα στον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο, αλλά κι έξω από αυτόν.
     Η περίφραξη βρέθηκε παραβιασμένη.
     Ας σημειωθεί ότι οι εθελοντές σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινότητα Πορτοχελίου έχουν εδώ και μέρες αναγγείλει παρέμβαση και δράση για την αποψίλωση και τον καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου για την Κυριακή.
      Οι δράστες περιορίστηκαν να κόψουν τα πεύκα αφήνοντας τα νεκρά καταγής χωρίς να τα υλοτομήσουν. 
    Μετά το Σπήλαιο Φράχθι στην Κοιλάδα, το Πλατύ Πηγάδι στο Κρανίδι, σειρά είχε φαίνεται τώρα ο αρχαιολογικός χώρος της πόλης των Αλιέων στο Πορτοχέλι.
    Τυφλή βία ή βαρβαρότητα χωρίς άλλα κίνητρα και πίσω από τους δράστες βρίσκονται και κάποια συμφέροντα και τι είδους ; 
Ο Δήμαρχος  

Δημήτρης Καμιζής 
 
Η κ Μ Π ανακαλυψε σε ενα ανενεργο ιστολογιο του Πορτο Χελιου (πολυ καλο) ενα λινκ καταπληκτικο.http://home.comcast.net/~btse1/halieis/halieis.htm
Εδω ανασκαφες στην Ακροπολη το 1965.
Tom Jacobsen excavating on the acropolis, 1965 (Jim Dengate)

Μπρος στην κινητοποιηση της κοινοτητας Πορτο Χελιου γα την επομενη Κυριακη καλο θα ηταν να ριξετε μια ματια.Καποιοι απο εσας ισως βρειτε και παιδικες οικογενειακες φωτογραφιες.
Οι υπολοιποι θα βρειτε εικονες εποχης και φυσικα υλικο απο τις ανασκαφες μοναδικης σπουδαιοτητας.
Φετος κλεινουν 50 χρονια απο την εναρξη των ανασκαφων στους Αλιεις
Το ιστολογιο ειναι φτιαγμενο απο τον” Μπαρμπα Θωμα” αλλα καποιο λαθος στο μαιλ δεν επιτρεπει την επικοινωνια μαζι του. Σιγουρα ειναι καποιος απο τους αρχαιολογους που δουλεψαν στις ανασκαφες γιατι εχει πλουσιο πρωτογενες  υλικο . Ισως ο Tom Jacobsen
Ξερω η λεξη επιστημονας σημερα σημαινει περισπουδαστο υφος και γραβατα αλλα τοτε πισω στα 60 και 70 οι επιστημονες ηταν λιγο χιπηδες που ακουγαν Alldman brothers και mothers of invention.
 Ενα απο τα βανακια των αρχαιολογων.
πηγή: Kαθολου τυχαιο και αυθορμητο δεν ειναι το αλυσοπριονο ουτε ο φορτωτης.Μηνυματα ειναι!

Σχόλια