Το ναυάγιο της Κορακιάς

Το ναυάγιο της Κορακιάς


Το ινστιτούτο Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών απο το 2000 διεξάγει σε επιλεγμένες θέσεις έρευνες στον Αργοσαρωνικό .
Image24Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 2 ναυάγια των πρωίμων Βυζαντινών χρόνων ( 6ος – 7ος αιώνας μ.χ ) το ένα κοντά στο νησί της Κορακιάς στη περιοχή μας ,πράγμα που εντελώς τυχαία το ανακάλυψα στην Ιστοσελίδα της Ι.ΕΝ.Α.Ε.
Τα αλλά 2 ναυάγια έχουν εντοπιστεί στον Βλυχό της Υδρας που αναφέρεται στην βυζαντινή περίοδο και το άλλο στην βραχονησίδα Λιοντάρι (Μόδι) νότια του Πόρου .
Το πλοίο που ναυάγησε στην Κορακιά  μετέφερε πιθανότατα λάδι μέσα σε σφαιρικούς αμφορείς του τύπου late roman 2 (LR 2 )

ArgolikosPithos2Η εξάπλωση του τύπου αυτού παρακολουθείται από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Ο τόπος προέλευσής του δεν είναι γνωστός, αλλά τοποθετείται με βεβαιότητα στο Αιγαίο.

“Η θέση τους, σε συνδυασμό με τα άλλα ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα στην περιοχή, ενισχύουν την άποψη για τη χρήση των μικρών νησίδων του Αργολικού ως προσωρινών καταφυγίων και σημείων εφοδιασμού των πλοίων, που περιέπλεαν τις ακτές της Αργολίδας, κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα ταραγμένης αυτής περιόδου, λόγω των επιδρομών των Σλάβων από την ξηρά και των Αράβων από τη θάλασσα.
Πρέπει να συνδέονται με κάποιο από τα σημαντικά κέντρα της εποχής στην περιοχή που ήταν το Άργος, η Πιτυούσσα (Σπέτσες) και η Ερμιόνη.”

Σχόλια