οθωμανικά χαμάμ της Θεσσαλονίκης.

Τα χαμάμ της Θεσσαλονίκης

 Πριν από αρκετό καιρό έπεσε στην αντίληψή μου ένα εξαιρετικό δημοσίευμα από την εφημερίδα "Αγγελιοφόρος" το οποίο αναφέρεται στα οθωμανικά χαμάμ της Θεσσαλονίκης.

Για όσους δεν το ξέρετε, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης υπάρχουν τέσσερα εξαιρετικά ιστορικά χαμάμ που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου της πόλης. Έκανα μια βολτίτσα τις προάλλες και είδα τα χαμάμ από κοντά.


Μπέη χαμάμ

Το συγκεκριμένο χαμάμ είναι πραγματικά εντυπωσιακό, νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο στον ελλαδικό χώρο. Βρίσκεται στην Εγνατία στην άκρη της Πλατείας Δικαστηρίων. Λειτουργούσε μέχρι το 1968 (Λουτρά Παράδεισος) αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Έχει ανακαινιστεί αλλά η επίσκεψη σε αυτό δεν είναι εύκολη. Ανοίγει μόνο για κάποιες εκθέσεις, έτσι δυστυχώς δεν μπόρεσα να μπω μέσα. Επισκέφθηκα το εσωτερικό πέρσι το φθινόπωρο με την ευκαιρία της bienalle και ήταν ομολογουμένως φανταστικό!



* Και ένα μικρό σχόλιο με αφορμή την παρακάτω φωτογραφία... Τι απίστευτη οθωμανοφοβία έχει αυτή η πόλη είναι απίστευτο. Ένα καθαρά οθωμανικό μνημείο χαρακτηρίζεται από τους αρχικομπλεξάρες "υπεύθυνους" ως ... μεταβυζαντινό!!!

Γενί Χαμάμ

Είναι λίγο πάνω από τον Αη Δημήτρη. Καμία σχέση με το Μπέη σε όγκο και αίσθηση. Το κάνανε σινεμά και μετά έγινε η γνωστή σκηνή "Αίγλη". (πολύ άσχημη η ταμπέλα της "Αίγλης", κανένας σεβασμός στο μνημείο...)


Πασά χαμάμ
Αυτό το χαμάμ ομολογουμένως μέχρι που διάβασα το δημοσίευμα του "Αγγελιοφόρου" δεν το ήξερα. Βρίσκεται κρυμμένο ανάμεσα στις πολυκατοικίες δυο στενά πάνω από την πλατεία του Βαρδαρίου. Μικρότερο κι αυτό από το Μπέη, πάντως μέχρι το 1981 λειτουργούσε (το έλεγαν Λουτρά Φοίνιξ) αλλά μετά έκλεισε αφού έπαθε ζημιές από τους σεισμούς του 1978. Σύμφωνα με τον "Αγγελιοφόρο", μετά την έναρξη των εργασιών του μετρό, άρχισε να συντηρείται και να χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος των αρχαιολογικών ευρημάτων που προκύπτουν από τις εργασίες.

Παζάρ χαμάμ (Γιαχουντί χαμάμ)

Βρίσκεται πίσω από τα λουδουδάκια (Κομνηνών με Βασιλέως Ηρακλείου γωνία) σε ένα από τα όμορφα σημεία του κέντρου. Νομίζω ότι είναι το δεύτερο πιο μεγάλο μετά το Μπέη και δεύτερο υποψήφιο για τα ... όνειρα μου (θα εξηγήσω στην επόμενη ανάρτηση). Πρόσφατα διάβασα ότι αποφασίστηκε η συντήρηση του μνημείου και η ανάπλαση του γύρω χώρου. Θετικό σίγουρα, αλλά οι προσδοκίες μου είναι για κάτι πολύ παραπάνω!

                                   
 

Σχόλια