Μαθήματα Ιστορίας και τέχνης από ένα πολύτιμο ναυάγιο

Μαθήματα Ιστορίας και τέχνης από ένα πολύτιμο ναυάγιο


Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, όπως εκτιμά από τη μορφή των γραμμάτων ο διακεκριμένος επιγραφολόγος Χάρης Κριτζάς, κατασκευάστηκε πιθανότατα μεταξύ 150 και 100 π.Χ. Είναι ο σταρ της περιοδικής έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο με τίτλο «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων - Το πλοίο, οι θησαυροί, ο Μηχανισμός».
Επίσης, την Τετάρτη 23 Μαΐου στις 18.30 στο Ιδρυμα Ευγενίδου διοργανώνεται έκθεση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και παρουσίαση του βιβλίου του κ. Μουσά με τίτλο «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, Πίναξ, ο αρχαιότερος υπολογιστής», έκδοση της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών.
Η έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο περιλαμβάνει 378 εκθέματα που είναι χωρισμένα σε τέσσερις ενότητες. Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζεται το χρονικό των επιχειρήσεων της ανέλκυσης του πλοίου και των πρώτων συντηρήσεων των αρχαιοτήτων.
Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει σπαράγματα από το κύτος του πλοίου με τη μολύβδινη επένδυση στο εξωτερικό του και άλλα εξαρτήματα από τον εξοπλισμό του. Θα εκτίθενται επίσης αντικείμενα που διέθετε το πλήρωμα, όπως λυχνάρια, αγγεία, παιχνίδια.
Η τρίτη ενότητα θα αφορά την πορεία του πλοίου, από πού ξεκίνησε και ποιος ήταν ο προορισμός του, καθώς και μέρος του φορτίου που ανασύρθηκε. Χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα, γυάλινα αγγεία, χάλκινα σκεύη και χρυσά κοσμήματα αποτελούν μέρος του φορτίου του.
Η τελευταία ενότητα θα είναι αφιερωμένη στον Μηχανισμό, που αποτελεί μοναδική και παγκοσμίου ενδιαφέροντος συσκευή μαθηματικής και αστρονομικής επιστήμης. Την έκθεση θα συνοδεύει ειδικός κατάλογος-μονογραφία για το θέμα, στον οποίο διακεκριμένοι έλληνες αρχαιολόγοι και επιστήμονες παρουσιάζουν κείμενα τόσο των ενοτήτων της έκθεσης όσο και επιμέρους θεμάτων σχετικών με το ναυάγιο.
Η έκθεση «Ναυάγιο των Αντικυθήρων - Το πλοίο, οι θησαυροί, ο Μηχανισμός» σχεδιαζόταν χρόνια από τον διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ο οποίος περιγράφει το ναυάγιο ως «ένα κέλυφος διεπιστημονικής έρευνας διαχρονικά».
Το φορτίο του ναυαγισμένου πλοίου χρονολογείται από τον 4ο έως και τον 1ο αι. π.Χ. και «υποδεικνύει την πρώτη εμπορία έργων τέχνης του δυτικού κόσμου, με φορτηγό πλοίο (ολκάς) χωρητικότητας 300 τόνων». Τα εκθέματα από το ναυάγιο είναι αγγεία, λυχνάρια, παιχνίδια, μάρτυρες της καθημερινότητας του πληρώματος και των επιβατών. Μαζί, μαρμάρινα αγάλματα, γυάλινα σκεύη, χρυσά κοσμήματα, μέρος του φορτίου (το μεγαλύτερο μέρος του καταποντίστηκε μαζί με το σκαρί σε μεγαλύτερο, απρόσιτο, βάθος και χάθηκε).
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη του φορτίου «συνεισφέρει σημαντικά στην έρευνα για το θαλάσσιο εμπόριο και τη διακίνηση έργων ελληνικής τέχνης στο τέλος της ελληνιστικής εποχής και της δημοκρατικής περιόδου της Ρώμης, υπό το φως των εμπορικών δραστηριοτήτων και των αισθητικών επιλογών της ανερχόμενης ρωμαϊκής αριστοκρατίας».


Σχόλια