Ανοίγει το Ακρωτήρι της Σαντορίνης πριν το Πάσχα

Ανοίγει το Ακρωτήρι της Σαντορίνης πριν το Πάσχα

 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/04/2012
Με μια προεκλογικού χαρακτήρα απόφαση, η οποία ελήφθη στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υφουπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Πέτρος Αλιβιζάτος, δίνεται το πράσινο φως να ανοίξει το Ακρωτήρι της Θήρας μέσα στις επόμενες ημέρες, πριν από το Πάσχα.
Κατά τη συνάντηση, όπως μας πληροφορεί το ΥΠΠΟΤ, ξεπεράστηκαν όλα τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο μερών και διαμορφώθηκε πλαίσιο συμφωνίας για την άμεση υπογραφή πρωτοκόλλου παραλαβής προς χρήση του έργου, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η επαναλειτουργία του χώρου πριν από τις εορτές του Πάσχα και την έναρξη της τουριστικής περιόδου, όπως ήταν και η αρχική προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας. Παράλληλα συζητήθηκε και αντιμετωπίστηκε, σε προσωρινή βάση, το θέμα της ηλεκτρομηχανολογικής συντήρησης του χώρου, έως και την οριστική παραλαβή του έργου, το οποίο θα αναλάβει η κατασκευάστρια εταιρεία, ως προβλέπεται και από τις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Επιπλέον βρέθηκε λύση και για το ακανθώδες ζήτημα της στελέχωσης του χώρου έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης εποχικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Έπειτα από επικοινωνία του Π. Αλιβιζάτου με τον δήμαρχο Θήρας κ. Ζώρζο, ο τελευταίος δεσμεύτηκε για τη διάθεση προσωπικού του Δήμου Θήρας σε φυλακτικά καθήκοντα, συμπληρωματικά προς το υφιστάμενο προσωπικό του ΥΠΠΟΤ και για όσο διάστημα χρειαστεί.
Για τα ζητήματα της ασφάλειας των επισκεπτών, για τα οποία δεν κάνει λόγο η ανακοίνωση του υπουργείου, απευθυνθήκαμε στον Χρήστο Ντούμα, ομότιμο καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή των ανασκαφών Ακρωτηρίου, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη και διαβεβαιώνει ότι "έχει τακτοποιηθεί το θέμα της πυρασφάλειας και της στατικής επάρκειας των κατασκευών εφόσον προσκομίστηκαν τα πιστοποιητικά από τους αρμόδιους φορείς. Διαφορετικά δεν θα δεχόμαστε να παραδοθεί για χρηση ο χώρος".
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ κ. Λίνα Μενδώνη, η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων κ. Ευγενία Γατοπούλου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Νικολέτα Βαλάκου, ο Τ. Χαρμαντάς ως εκπρόσωπος της κατασκευάστριας τεχνικής εταιρείας J&P ΑΒΑΞ, καθώς και ο Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος, πρόεδρος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και ο Ν. Φυντικάκης, τεχνικός σύμβουλος του έργου, ως εκπρόσωποι του αναδόχου του έργου.
Ωστόσο εύλογες απορίες δημιουργεί το γεγονός ότι χθες δίνεται το πράσινο φως για το άνοιγμα του Ακρωτηρίου, ενώ μόλις την περασμένη Δευτέρα 2 του μηνός ο υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας σε ερώτηση στον ραδιοσταθμό "Βήμα FM" για το αν θα ανοίξει το Ακρωτήρι έως το τέλος Απριλίου, έλεγε χαρακτηριστικά: "Πρέπει να πω ότι το Ακρωτήρι, αν δεν έχει ανοίξει ακόμα, είναι καθαρά για λόγους ασφάλειας, το έργο έχει ολοκληρωθεί και είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο για το νησί. Είναι ένα έργο το οποίο είχε εμπλακεί σε τρομερά γραφειοκρατικά προβλήματα στο παρελθόν και καταφέραμε να το απελευθερώσουμε και να προχωρήσει. Παρότι ξέρω την αναπτυξιακή διάσταση του στεγάστρου για το νησί, δεν πρόκειται ποτέ να βάλω την υπογραφή μου για ένα έργο στο οποίο δεν είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι που θα μπουν μέσα θα είναι ασφαλείς και θα μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα χαρούν αυτό που πάνε να δουν".
Σε επόμενη ερώτηση του δημοσιογράφου αν πρόκειται για την πυρασφάλεια του χώρου, ο Π. Γερουλάνος είχε απαντήσει: "Είναι μία σειρά από θέματα ασφαλείας τα οποία πρέπει να καλυφθούν".
Π.Κρ.
 πηγή: Η Αυγή online
Με το ίδιο θέμα: kathimerini.gr - Ανοίγει τη Μεγάλη Εβδομάδα τo Ακρωτήρι της Σαντορίνης
                           ΤΑ ΝΕΑ Ακρωτήρι Σαντορίνης: εντός ολίγου ανοικτόν - Πολιτισμός  

Σχόλια