Aντιδράσεις στην ΛΔ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτ. Θεσσαλίας


Aντιδράσεις στην ΛΔ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτ. Θεσσαλίας

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 1 Απριλίου 2012, 20:33
Αναστάτωση και δυσαρέσκεια επικρατεί στις τάξεις των Αρχαιολόγων στην Καρδίτσα, μετά την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να συγχωνεύσει την τοπική υπηρεσία με αυτή των Τρικάλων.

Υπενθυμίζεται ότι στους εκατοντάδες -ήδη γνωστούς- αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι είναι διάσπαρτοι απ’ άκρη σ΄ άκρη σε όλη την έκταση της Π.Ε. Καρδίτσας και σε αυτούς που ολοένα γίνονται γνωστοί με αφορμή τη διεξαγωγή δημόσιων ή ιδιωτικών έργων, στην περιοχή υπάρχουν και αρκετοί απαλλοτριωμένοι αρχαιολογικοί χώροι, οι οποίοι είναι επισκέψιμοι (χωρίς εισιτήριο).

1. Ναός του Απόλλωνα στις Τ.Ε. Μητρόπολης και Μοσχάτου του Δήμου Καρδίτσας
2. Θολωτός Μυκηναϊκός τάφος στην Τ.Ε. Γεωργικού του Δήμου Καρδίτσας
3. Ακρόπολη ελληνιστικών χώρων στην θέση «Ογλάς» σην Τ.Ε. Πύργου Κιερίου του Δήμου Σοφάδων
4. Το Ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς, όπου και εκεί υπάρχει μικρός αποθηκευτικός χώρος, στην Τ.Ε. Φίλιας, του Δήμου Σοφάδων.
5. Ο προϊστορικός οικισμός στην Μαγούλα «Ζευγαρολίβαδο» και τα Λουτρά της Ελληνιστικής εποχής στην Τ.Ε Συκεώνας του Δήμου Παλαμά.
6. Κατάλοιπα Μυκηναϊκού οικισμού στη Μαγούλα «Παπουτσή», στην Τ.Ε. Παλαμά, τμήμα της οποίας μας δώρισε ο Δήμος Παλαμά.
7. Αρχαιολογικός χώρος Κάστρου Καλλιθήρου στο λόφο Αγ. Αθανασίου (Δημόσια έκταση)
8. Αρχαιολογικός χώρος ρωμαϊκού καμαροσκέπαστου τάφου στη θέση «Ξινόβρυση» (Δημόσια έκταση που έχει παραχωρηθεί)
9. Μυκηναϊκός θολωτός τάφος Ραχούλας (έκταση υπό απαλλοτρίωση)
10. Αρχαιολογικός χώροι (τμήματα τείχους δρόμοι και οικίες της αρχαίας πόλης) στα ισόγεια τριών ιδιωτικών οικοπέδων στην Τ.Ε. Καλλιθήρου του Δήμου Καρδίτσας.
11. Αρχαιολογικός χώρος (τμήμα τείχους και δρόμος αρχαίας πόλης) στην ανατολική κλιτύ του λόφου Αγ. Αθανασίου (Δημόσια έκταση)
12. Αρχαιολογικός χώρος αρχαίων Γόμφων στη θέση «Επισκοπή» του Δήμου Μουζακίου. (Απαλλοτριωμένη έκταση γύρω στα 30 στρέμματα).

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τις τελευταίες μέρες ενημερωθήκαμε για το σχέδιο νόμου σχετικά με το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΤ, σύμφωνα με το οποίο προωθούνται συγχωνεύσεις των αρχαιολογικών υπηρεσιών με στόχο τις περικοπές των δαπανών του Υπουργείου.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι σε αντίθεση με άλλες Περιφέρειες (Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, Πελοπόννησος κ.λπ.), όπου διατηρούνται οι Εφορείες Αρχαιοτήτων ανά νομό, η ΛΔ’ ΕΠΚΑ ανήκει στις υπηρεσίες που καταργούνται και συγχωνεύεται με την Π.Ε. Τρικάλων και έδρα τα Τρίκαλα.

Η συγχώνευση και η κατάργηση αυτή αποτελεί καίριο πλήγμα και μεγάλη υποβάθμιση για τον Πολιτισμό της Καρδίτσας, που για μια ακόμη φορά απαξιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Γι’ αυτό καλούμε την τοπική κοινωνία, όλους τους φορείς και τους θεσμικούς της εκπροσώπους σε συνέργεια και συμπαράσταση. Για μία υπηρεσία της Καρδίτσας που δεν κοστίζει για το ελληνικό δημόσιο (ενοίκια κ.λπ.), που διαθέτει ένα πολύ πρόσφατα οργανωμένο και σε πλήρη λειτουργία Αρχαιολογικό Μουσείο, για μία Καρδίτσα με δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους που τα τελευταία χρόνια, οι σπουδαιότεροι εξ αυτών έχουν αναδειχθεί μέσα από έργα που χρηματοδοτήθηκαν από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και με ένα μεγάλο υπηρεσιακό έργο, που εκτελείται αυτή τη στιγμή στα όρια δύο Νομών από το υφιστάμενο προσωπικό.

Η κατάργηση της ΛΔ’ ΕΠΚΑ δεν εξυπηρετεί οικονομικούς σκοπούς, καθώς η Υπηρεσία φιλοξενείται σε κτίρια ιδιόκτητα που έχουν παραχωρηθεί κατά καιρούς από τις αρμόδιες τοπικές αρχές. Η μεταφορά της έδρας στα Τρίκαλα δημιουργεί προβλήματα, καθώς οι πολίτες του νομού, στερούμενοι την άμεση επικοινωνία με μία Υπηρεσία που έχει έδρα στην περιοχή τους, ακόμα και για τις απλούστερες υποθέσεις θα έρθουν αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία και την χρονική καθυστέρηση. Η κοινωνική διάσταση του θέματος είναι αυτονόητη, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επαγγελματίες προμηθευτές της τοπικής υπηρεσίας.

Το έργο της ΛΔ’ ΕΠΚΑ είναι γνωστό και δεν χρειάζεται διαφήμιση. Με απώτερο και σταθερό στόχο την προστασία, ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του νομού, μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων (Β΄ και Γ’ ΚΠΣ) έχει επιτελέσει σημαντικό έργο, όπως π.χ. η δημιουργία της έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας, η προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου του Αρχαϊκού Ναού στη Μητρόπολη, του αρχαιολογικού χώρου Πέλιννας στο Πετρόπορο Τρικάλων και είναι αυτονόητο ότι έχει συμβάλει στην ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού με πολλαπλά ανταποδοτικά οφέλη.

Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι επίκειται η υποβολή μελετών επιπλέον έργων που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως η ανάδειξη του Ασκληπιείου Τρίκκης, του Θολωτού Τάφου στο Γεωργικό και η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων στη Συκεώνα.

Τέλος, η ΛΔ΄ ΕΠΚΑ έχοντας πάντα ως στόχο την άμεση και βιωματική επαφή και γνωριμία των πολιτών και των μαθητών με το πολιτιστικό παρελθόν του τόπου τους, υλοποιεί σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, καθώς και πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο και τους αρχαιολογικούς χώρους (Γιορτές Πανσελήνου, Μέρα Μουσείων κλπ).

Εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί σχεδιάζονται όλα αυτά.

Α) Θεωρούμε ότι αποτελούν μεγάλη υποβάθμιση της πολιτιστικής παρουσίας της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Θεσσαλίας.
Β) Πιστεύουμε ότι αποτελούν το πρώτο βήμα για μία σειρά περικοπών οργανικών μονάδων και θέσεων προσωπικού και στον ευαίσθητο τομέα του Πολιτισμού και των Μνημείων, καθώς το επόμενο βήμα θα είναι η υπαγωγή των Εφορειών Αρχαιοτήτων στις Περιφέρειες, με συνέπεια τον περιορισμό των οργανικών θέσεων και τις απολύσεις προσωπικού όλων των κλάδων.
Γ) Φοβόμαστε ότι συνιστούν ταυτόχρονα μεγάλο κίνδυνο για την ίδια την υπόσταση και την προστασία των Μνημείων της περιοχής, σε μία εποχή που ο Πολιτισμός γενικότερα, βάλλεται από αλλεπάλληλα χτυπήματα, όπως οι πρόσφατες κλοπές στην Εθνική Πινακοθήκη και το Παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Δ) Θεωρούμε ότι οι αρχαιότητες της Ελλάδας ανήκουν στο Δημόσιο κατά κυριότητα και νομή και είναι πράγματα εκτός συναλλαγής. Η προστασία τους δεν επιδέχεται περικοπές γιατί το έγκλημα δεν είναι εναντίον της πατρίδας μας, αλλά εναντίον της κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
«Η χώρα αυτή δεν είναι δική μας, είναι του Ομήρου».

Για όλους τους παραπάνω λόγους, εμείς οι εργαζόμενοι στη ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων:

1. Είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση και μεταφορά της έδρας της Εφορείας από την Καρδίτσα γιατί αποδυναμώνεται Πολιτισμός γενικότερα και θα κινδυνεύσουν άμεσα τα Μνημεία της περιοχής μας
2. Υποστηρίζουμε τη διατήρηση της έδρας της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στα Τρίκαλα και την ενίσχυσή της εκεί Υπηρεσίας σε υποδομές και προσωπικό, με στόχο την αναβάθμιση των Υπηρεσιών Πολιτισμού της Δυτικής Θεσσαλίας
3. Αντιστεκόμαστε σε κάθε σχέδιο που οδηγεί με τον ένα ή άλλο τρόπο σε κατάργηση οργανικών μονάδων, θέσεων εργασίας και απολύσεις προσωπικού.
4. Ζητούμε από του αρμόδιους να κατανοήσουν, έστω και τώρα, ότι οι προτεραιότητες στην πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να τίθενται από τις ανάγκες των μνημείων και όχι από τις αυθαίρετες και ανεφάρμοστες επιταγές ξένων προς την ελληνική πραγματικότητα παραγόντων.
5. Απαιτούμε να μην προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και απολύσεις εργαζομένων στον πολιτισμό γιατί ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΔΕΝ ΠΕΡIΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.
Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 1 Απριλίου 2012, 20:36

Σχόλια