Χωρίς προσωπικό ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού!

Δημοσιεύτηκε: 04.04.2012 // 19:14 :: Αναγνώσεις: Αναγνώσεις

Χωρίς προσωπικό ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού!

Παρέμβαση του Μ. Στρατάκη και του Λ. Αυγενάκη, ενόψει της τουριστικής περιόδου

Ερώτηση για τη στελέχωση του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού με προσωπικό, ενόψει της τουριστικής περιόδου, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης. 
Όπως αναφέρει στην ερώτησή του, την οποία απευθύνει προς τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Πολιτισμού και Τουρισμού, αν και η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και αρκετοί τουρίστες καταφθάνουν στην Κρήτη και την περιοχή της Μεσαράς, ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού παραμένει χωρίς προσωπικό και η Δημοτική Επιχείρηση «Ξενία Φαιστός» δεν έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες προσλήψεις. 
Αυτή τη στιγμή μόνο ένα άτομο υπάρχει για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της Φαιστού και το μεσημέρι ο αρχαιολογικός χώρος κλείνει, με αποτέλεσμα απώλειες εσόδων για την τοπική οικονομία.
Ο κ.Στρατάκης επισημαίνει ότι, συνήθως, τέτοια εποχή κάθε χρόνο είχαν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες πρόσληψης εποχικού προσωπικού, αλλά και ότι η Πολιτεία οφείλει άμεσα να προχωρήσει τις διαδικασίες που απαιτούνται για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού ώστε ο αρχαιολογικός χώρος να λειτουργήσει σωστά.
Έτσι, καταλήγει ερωτώντας τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να προβούν άμεσα στην προκήρυξη των θέσεων για πρόσληψη προσωπικού στην δημοτική επιχείρηση «Ξενία Φαιστός», ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ομαλά ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία και την εικόνα της χώρας στους επισκέπτες της.
Παρέμβαση και του Λ. Αυγενάκη για τη Φαιστό
Την ώρα που έχει ξεκινήσει ήδη η τουριστική περίοδος και εκατοντάδες επισκέπτες της Κρήτης σπεύδουν να θαυμάσουν από κοντά το μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο του Μινωικού Ανακτόρου στην Φαιστό, συνειδητοποιούν έκπληκτοι ότι λειτουργεί μόνο τις πρωινές ώρες και μάλιστα με πολλές καθυστερήσεις, αφού ο ένας και μοναδικός υπάλληλος δεν μπορεί να αντεπεξέρθει στις αυξημένες ανάγκες. 
Όπως κατέδειξε με κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, καθυστερεί αδικαιολόγητα η διαδικασία των απαραίτητων προσλήψεων στη Δημοτική Επιχείρηση «Ξενία Φαιστός». Η εγκύκλιος που θα επέτρεπε τις προσλήψεις, κάθε χρόνο εκδιδόταν τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους και η πλήρωση των θέσεων γινόταν μέχρι τον Απρίλιο. Φέτος όμως, αν και η Δημοτική Επιχείρηση ζήτησε εγκαίρως από την Περιφέρεια την έγκριση 7 προσλήψεων, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και εγείρονται εύλογες ανησυχίες, ότι το Τουριστικό Περίπτερο θα υπολειτουργεί τους θερινούς μήνες, όπου και αναμένεται κορύφωση των επισκέψεων.
Το Μινωικό Ανάκτορο της Φαιστού, το οποίο και βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή στην πεδιάδα Μεσσαράς,  αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Κρήτη μαζί με την Κνωσό, και δέχεται πολλές χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο. Η στήριξη και προβολή των αρχαιολογικών μας θησαυρών, ενισχύουν την τουριστική ανάπτυξη και την οικονομική ενίσχυση της χώρας, αλλά και των τοπικών κοινωνιών. Άμεσα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού, ώστε να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του μνημείου. 


Σχόλια