ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ «ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ» ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ «ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ» ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

«Εφοδοι» και κουμπιά πανικού

Ενίσχυση των συστημάτων συναγερμού και αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος

14 εργαζόμενοι έχουν μετακινηθεί ώστε να ενισχυθει η φύλαξη της Ολυμπίας
14 εργαζόμενοι έχουν μετακινηθεί ώστε να ενισχυθει η φύλαξη της Ολυμπίας
Κουμπιά πανικού σε όλο το φυλακτικό προσωπικό, πυκνότερη συνεννόηση μέσω σι- μπι, αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις και ειδική εκπαίδευση ακόμα και στις αστυνομικές σχολές είναι μερικά από τα μέτρα που προετοιμάζει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στον τομέα της φύλαξης αρχαιοτήτων. Τα μέτρα της «επόμενης μέρας» παρουσίασε ο υπουργός, Παύλος Γερουλάνος, στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Με αυτή τη ληστεία έσπασε ένα ταμπού. Ξεπεράστηκαν κάποια όρια», ανέφερε ο κ. υπουργός. «Αποδείχθηκε ότι καταστάσεις που θα απευχόμασταν είναι ήδη εδώ και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε». Κάνοντας την αυτοκριτική του και αναφερόμενος στην παραίτηση που υπέβαλε σημείωσε: «Υπήρχαν, ήδη από τη διάρρηξη που έγινε στην Εθνική Πινακοθήκη πριν από λίγο καιρό, κάποια προειδοποιητικά σήματα για τον επερχόμενο κίνδυνο. Αλλά τόσο οι υπηρεσίες του υπουργείου όσο και η ηγεσία του, δεν τα λάβαμε υπόψη στον βαθμό που έπρεπε».
Ηδη στο ΥΠΠΟΤ συστάθηκε ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού ζητήματος. Τα άμεσα μέτρα που λαμβάνονται με υπόδειξη της επιτροπής αυτής είναι:
  • Ενίσχυση του συστήματος εποπτείας-ελέγχου (επιθεωρήσεις «έφοδοι» και συστηματική συνεργασία με την αστυνομία για εξωτερική φύλαξη)
  • Διενέργεια ταχύρρυθμης εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας (το μέτρο θα γίνει μόνιμο).
  • Εκδοση εγχειριδίου οδηγιών ασφαλείας
  • Αμεση αναβάθμιση και αξιοποίηση του υπάρχοντος εξοπλισμού.
Στο υπουργείο λειτουργεί Κέντρο Λήψης και Επεξεργασίας Σημάτων Συναγερμού. Συστήματα συναγερμού συνδεδεμένα με αυτό το κέντρο έχουν εγκατασταθεί σε όλα τα δημόσια αρχαιολογικά μουσεία και συλλογές. Σύστημα πυρανίχνευσης και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης διαθέτουν τα περισσότερα μουσεία. Πλέον θα εγκατασταθούν σε όλα τα μουσεία, όπως τόνισε ο κ. Γερουλάνος, μαζί με κουμπιά πανικού για όλους τους φύλακες και βελτίωση των συστημάτων ενδοεπικοινωνίας.
Μακροπρόθεσμα θα αναβαθμισθούν όλα τα συστήματα ασφαλείας και θα αυστηροποιηθούν οι προσλήψεις. «Η ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας με υπεύθυνους ασφαλείας μεγάλων τραπεζών και σημαντικών μουσείων του εξωτερικού είναι επίσης επιβεβλημένη».
Αγγελική Κώττη
πηγή:  ethnos.gr

Σχόλια