Έκθεση "Αρχαιοκαπηλία τέλος" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Έκθεση "Αρχαιοκαπηλία τέλος" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το εξαιρετικά επίκαιρο και ευαίσθητο θέμα της αρχαιοκαπηλίας πραγματεύεται η περιοδική έκθεση που θα ξεκινήσει τον Απρίλιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Με τίτλο «Αρχαιοκαπηλία τέλος» και εκθεσιακό υλικό από ανακτηθέντα αντικείμενα, η έκθεση -που πήρε χτες τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου- ευελπιστεί να δείξει τις πολύπλευρες διαστάσεις του προβλήματος, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αρχαιότητες στην Ελλάδα.


Στις έξι ενότητες θα εκτεθούν 170 έργα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, τη ΙΣΤ΄και τη ΙΖ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καθώς και από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Επίσης, θα παρουσιαστεί αρχειακό υλικό από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.


Μια αναδρομή στην αρχαιοκαπηλία και στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών από την αρχαιότητα έως σήμερα θα γίνει στην πρώτη ενότητα "Η Αρπαγή της Ιστορίας". Θα εκτεθούν 101 αντικείμενα πρόσφατης αρχαιοκαπηλίας από τη Μακεδονία, τα οποία προέρχονται πιθανόν από αρχαϊκό νεκροταφείο και φυλάσσονται στο εργαστήριο συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Το πλήρες ρεπορτάζ της Ελ. Μάρκου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΜΠΕ. | Αίτηση Συνδρομητή

Σχόλια