Αποκατάσταση της κρυπτής στοάς που οδηγεί στο στάδιο της Νεμέας


Αποκατάσταση της κρυπτής στοάς που οδηγεί στο στάδιο της Νεμέας

Τον Ιούνιο αναβιώνουν για 5η φορά οι αρχαίοι αθλητικοί αγώνες
Εργασίες συντήρησης της θολωτής κρυπτής στοάς του σταδίου



 
Αποκατάσταση της κρυπτής στοάς που οδηγεί στο στάδιο της ΝεμέαςΤην 5η Σύγχρονη Νεμεάδα οργανώνει από 22 έως 24 Ιουνίου ο Σύλλογος για την Αναβίωση των Νέμεων Αγώνων στο αρχαίο στάδιο της περιοχής και ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή περί τα 250 άτομα από 23 χώρες του κόσμου (μέχρι το Καμερούν), οι περισσότεροι από πανεπιστήμια και επιστημονικά ινστιτούτα.

Οι αθλητές – η συμμετοχή είναι ανοικτή για όλους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά – θα αγωνιστούν στον δρόμο και οι νικητές θα στεφανωθούν όπως στην αρχαιότητα με αγριοσέλινο, που φύεται στη Νεμέα. Οσο για τον σύλλογο ας σημειωθεί ότι αριθμεί 1.200 μέλη από 19 χώρες.


«Αυτό που βάρυνε περισσότερο στην απόφασή μας είναι η διάθεση να δείξουμε στον κόσμο ότι η Ελλάδα μέσω των αρχαιοτήτων και της αρχαίας ιστορίας της έχει να παραδώσει στη σημερινή παγκόσμια κοινότητα πολύτιμα μαθήματα»,
λέει για την διοργάνωση ο αμερικανός αρχαιολόγος και ανασκαφέας του Ιερού του Διός στη Νεμέα κ. Στέφανος Μίλερ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, έλληνας υπήκοος πλέον και πρόεδρος του Συλλόγου για την Αναβίωση των Νέμεων Αγώνων.

Ενδιαφέρον αρχαιολογικά ωστόσο είναι το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες θα περάσουν μέσα από τη θολωτή, κρυπτή στοά προκειμένου να βγουν στο στάδιο – όπως συνέβαινε και στους αρχαίους αγώνες – η οποία σε λίγο καιρό, έως το Πάσχα, θα έχει πλήρως συντηρηθεί και αποκατασταθεί, διότι η κατάστασή της ήταν τραγική.


Το έργο άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο σε μελέτη του μηχανικού κ.
Κώστα Ζάμπα και με επικεφαλής της ομάδας συντηρητών την κυρία Ιωάννα Δογάνη.

Με «ενέσεις» υδραυλικού ασβέστη στους θραυσμένους λίθους προκειμένου να στερεωθούν ώστε να σταματήσει η αποφλοίωση της επιφάνειάς τους και τελικά η πτώση, αντιμετωπίσθηκε το σοβαρό πρόβλημα της στοάς, η οποία έχει μήκος 37 μέτρα και καλύπτεται από επίχωση 7 μέτρων.


Σωληνάκια κατέλαβαν όλο το τοίχωμά της σαν να ήταν ασθενής, ο οποίος όμως τώρα αναρρώνει. Τεχνητός λίθος εξάλλου, απολύτως διακριτός από τον αρχαίο χρησιμοποιήθηκε ως συμπλήρωμα στα σημεία όπου ο αρχικός έχει καταστραφεί.


Χορηγοί κάλυψαν πάντως το κόστος του έργου ύψους 150.000 ευρώ και συγκεκριμένα το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το σωματείο «Οφέλτης» και το Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.


Τη στοά έφερε στο φως το 1978 ο κ. Στέφανος Μίλερ, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκαν και αποστραγγιστικά έργα γύρω από το αρχαίο αποδυτήριο του σταδίου, το οποίο στην αρχαιότητα είχε ελεγχόμενη πρόσβαση προς τη στοά που οδηγεί στο στάδιο.


Οσον αφορά τη διοργάνωση των αγώνων στις τρεις ημέρες που θα διαρκέσουν, θα περιλαμβάνουν αφή φλόγας, αγώνες ταχύτητας 100 μέτρων («στάδιο») και 7,5 χιλιομέτρων («μακρύς δρόμος») με την επωνυμία «Στα βήματα του Ηρακλή» από τον ναό του Ηρακλή στις αρχαίες Κλεωνές ως το στάδιο της Νεμέας και τέλος το στεφάνωμα των νικητών.


Αν υπάρχει ένσταση πάντως σε αυτή την πρωτοβουλία είναι η ενδυμασία αθλητών και κριτών, που θα είναι «αρχαιοελληνική», γεγονός που προκάλεσε και παλαιότερα αρνητικά σχόλια για την αισθητική της. Οπως λέει όμως ο κ. Μίλερ υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου ακριβώς για να φορέσουν αυτή τη χλαμύδα…


Από τη μεριά τους οι κάτοικοι της περιοχής έχουν άλλους λόγους για να διαμαρτύρονται: Ο αρχαιολογικός χώρος είναι κλειστός το Σάββατο, ημέρα που υπάρχουν αρκετοί επισκέπτες, αντίθετα από τις καθημερινές, που είναι μεν ανοιχτός αλλά οι τουρίστες απουσιάζουν. 

Σχόλια