Μνημόνιο μεταξύ ιδιώτη επενδυτή και δημοσίου για ανασκαφές

Μνημόνιο μεταξύ ιδιώτη επενδυτή και δημοσίου για ανασκαφές
Αναστάτωση έχει προκαλέσει το πολυνομοσχέδιο για τη «Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος»
Μνημόνιο μεταξύ ιδιώτη επενδυτή και δημοσίου για ανασκαφές


 
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στον αρχαιολογικό κόσμο το πολυνομοσχέδιο για τη «Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος», το οποίο περιλαμβάνει και διατάξεις που αφορούν τους όρους πρόσληψης επιστημονικού και εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού.

Σημείο αιχμής έχει θεωρηθεί η παράγραφος σύμφωνα με την οποία «το προσωπικό θα επιλέγεται από τον κύριο του έργου ύστερα από σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠ. ΠΟ. Τ, οπότε και θα προσλαμβάνεται από αυτόν». Κάτι, που οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι πρέπει να ισχύσει αντιστρόφως: Οι αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων δηλαδή, να είναι εκείνες, που θα προσλαμβάνουν το απαιτούμενο προσωπικό για κάθε έργο.

«Δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα για τους αρχαιολόγους πόσω μάλλον για τα αρχαία», λέει ωστόσο μιλώντας στο «Βήμα» η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη. Κι αυτό γιατί, όπως προσθέτει, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων μπορούν να ασκούν βέτο κάθε φορά που η επιλογή προσωπικού δεν τις βρίσκει σύμφωνες. Οι κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος εξάλλου για την καταστροφή αρχαιοτήτων είναι αυστηρότατες, όπως επισήμανε η ίδια.

«Οπως υπογράφεται μνημόνιο για τα δημόσια έργα, αντίστοιχα θα υπογράφεται και για ιδιωτικά και έτσι μπαίνει για πρώτη φορά πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ του ιδιώτη επενδυτή και του δημοσίου, κάτι που ως τώρα δεν υπήρχε», λέει η κυρία Μενδώνη.

Οσον αφορά εξάλλου τον νέο νόμο του ΥΠΕΚΑ για την τακτοποίηση αυθαιρέτων η ίδια επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «άλλο είναι τακτοποίηση και άλλο νομιμοποίηση». Ετσι αυθαίρετα που βρίσκονται εντός Αρχαιολογικής Ζώνης Β, όπου η δόμηση επιτρέπεται υπό όρους μπορούν να τακτοποιηθούν όχι όμως και να νομιμοποιηθούν.
πηγή:ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια