Εκτεταμένες έρευνες για την κλοπή στην Α. Ολυμπία

Εκτεταμένες έρευνες για την κλοπή στην Α. Ολυμπία

  •   Εκτεταμένες έρευνες για την κλοπή στο Μουσείο της  Α. Ολυμπίας Εκτεταμένες έρευνες για την κλοπή στο Μουσείο της Α. Ολυμπίας Φωτογραφία αρχείου
Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών της ληστείας στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αρχαία Ολυμπία. Οι δύο ληστές -αφού έδεσαν και φίμωσαν την φύλακα- μέσα σε μόλις επτά λεπτά άδειασαν τις προθήκες, αρπάζοντας περισσότερα από 60 αναθήματα.
Η αστυνομία ερευνά τόσο τους χώρους μέσα στο παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία, που μπορεί να τους βοηθήσουν στον εντοπισμό των δραστών της ληστείας. Επίσης αναμένεται να πάρουν καταθέσεις από υπάλληλους του μουσείου, αλλά και κατοίκους της περιοχής, που ενδεχομένως να είδαν τους δράστες, είτε όταν κατευθύνονταν στο μουσείο, είτε όταν έφευγαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο δράστες έφυγαν με τα πόδια από το παλαιό μουσείο και περπάτησαν μέχρι κάποια απόσταση, πριν επιβιβαστούν σε όχημα.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος οοποίος το πρωί έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη, η Γενική Διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μαρία Βλαζάκη και κλιμάκιο του υπουργείου μετέβησαν στην Αρχαία Ολυμπία για να εκτιμήσουν την κατάσταση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και δηλώσεις της κ. Μενδώνη από το Μουσείο εκλάπησαν 65 μικρά χάλκινα αναθήματα του ιερού από τα χιλιάδες που έχει η Αρχαία Ολυμπία.
Η θρασύτητα ληστεία επαναφέρει το μείζον θέμα φύλαξης των μουσείων καθώς πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη ληστεία μετά την κλοπή σημαντικών έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά τη φύλαξη του μουσείου η γγ του Υπουργείου Πολιτισμού παρατήρησε ότι οι φύλακες που κανονικά έπρεπε να είναι παρόντες είναι τρεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φύλακας που δέχθηκε την επίθεση των ληστών έφθασε πρώτη στο μουσείο, ενώ ο δεύτερος φύλακας έφθασε λίγη ώρα μετά τη ληστεία. Σχετικά με τον τρίτο φύλακα πληροφορίες αναφέρουν ότι βρισκόταν σε άδεια.
Για τεράστιες ελλείψεις προσωπικού φύλαξης έκανε λόγο μιλώντας στο ΑΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, Γιώργος Δημακάκος.
Σύμφωνα με τον κ. Δημακάκο, σήμερα παραμένουν κενές 1.200 οργανικές θέσεις αρχαιοφυλάκων σε όλην την Ελλάδα, ενώ περίπου 130 φύλακες συνταξιοδοτήθηκαν στο τέλος του 2011, προκειμένου να εξαιρεθούν από το μέτρο της εφεδρείας.
Τους επόμενους μήνες αναμένεται και περαιτέρω μείωση του προσωπικού φύλαξης, καθώς οι αρχαιφύλακες δεν εξαιρέθηκαν από το μέτρο της εφεδρείας. «Το χειρότερο είναι ότι δεν αναμένονται προσλήψεις συμβασιούχων» λέει ο κ. Δημακάκος.
Τεράστιες ευθύνες στο Υπουργείο Πολιτισμού, επιρρίπτει η ΝΔ, κάνοντας λόγο για δυόμιση χρόνια απραξίας.
«Η υπουργική παραίτηση εκτονώνει σε ένα βαθμό την κατακραυγή και τα ερωτήματα για την τραγική αυτή αποτυχία και αποτελεί πράξη ευθιξίας σε περίοδο που τέτοιες σπανίζουν. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να ακολουθήσει για να κοιτάξουμε μπροστά είναι να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να ανασυντάξουμε τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο εγχείρημα», τόνισε ο υπεύθυνος Πολιτισμού του κόμματος, Θανάσης Δαβάκης.
«Ανοχύρωτο κράτος η Ελλάς... Οι ερασιτεχνισμοί σε όλο τους το μεγαλείο. Προφανώς το επόμενο κρούσμα θα είναι στον Παρθενώνα», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.
«Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, η μηδαμινή χρηματοδότηση, η εφεδρεία των εργαζομένων του ΥΠΠΟΤ, συγκροτούν μια εικόνα παντελούς εγκατάλειψης και συστηματικής υποβάθμισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με έργα ανεκτίμητης αξίας να είναι στο έλεος του οργανωμένου εγκλήματος», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός.
« Πρόκειται για ένα βαρύ πλήγμα στον πολιτισμό μας ,στην κληρονομιά αυτού του τόπου. Η οικονομική κρίση είναι δεδομένη , τα βάρη στην ελληνική κοινωνία είναι επίσης δεδομένα, αλλά δεν θα πρέπει η Ελλάδα να γίνει ξέφραγο αμπέλι, δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.
«Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει κρούσει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου. Η σημερινή κλοπή στο Μουσείο της Ολυμπίας, η πρόσφατη στην Πινακοθήκη, η διάλυση του κέντρου της Αθήνας από κουκουλοφόρους, οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα. Ότι το κράτος δεν λειτουργεί. Το κράτος δεν υπάρχει», δήλωσε μεταξύ άλλων η Ντόρα Μπακογιάννη.
Σχολιάζοντας την πρωτοφανή κλοπή στο μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας, η συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου, τόνισε: «Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι πλούτος που μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης στα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας και όχι βάρος στον προϋπολογισμό του κράτους. Η παραίτηση του κυρίου Γερουλάνου έπρεπε να είχε υποβληθεί από την κλοπή στην Πινακοθήκη».

Σχετικές ειδήσεις:

Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση για τη ληστεία στην Ολυμπία-Οι έρευνες
Παραίτηση Γερουλάνου μετά την ένοπλη ληστεία στο μουσείο Ολυμπίας

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΠΕ/ΜΠΕ
  • Ρεπορτάζ:
  • Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος
  •  

E-mail dalexopoulos@ert.grΤελευταία άρθρα από Δημήτρης Αλεξόπουλος
πηγή:Εκτεταμένες έρευνες για την κλοπή στην Α. Ολυμπία

Σχόλια