Γκρέμισαν ανάκτορο του Βυζαντίου και έχτισαν ξενοδοχείο


Γκρέμισαν ανάκτορο του Βυζαντίου και έχτισαν ξενοδοχείο

Απίστευτο και όμως αληθινό…

Με τις ευλογίες των τουρκικών αρχών, γκρέμισαν ένα τμήμα του μεγάλου ανακτόρου του Βυζαντίου στην προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή κοντά στην Αγιά Σοφιά και στη θέση του έχτισαν ένα πενταόροφο ξενοδοχείο.

Ισοπέδωσαν ένα τείχος πλάτους τεσσάρων μέτρων και ύψους δέκα μέτρων και κατέστρεψαν όλα τα ευρήματα μέχρι και τα θεμέλια.

Άναυδοι έμειναν οι αρχαιολόγοι του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κωνσταντινούπολης που πήγαν στο σημείο, ενώ ζήτησαν την άμεση διακοπή των εργασιών χωρίς όμως να υπακούσουν.

Στη συνέχεια οι αρχαιολόγοι προσέφυγαν στην Επιτροπή Προστασίας Αρχαιολογικών Xώρων και μετά από ένα μήνα η επιτροπή εξέδωσε απόφαση. Κατά τη διάρκεια αυτή είχε αναγερθεί το ξενοδοχείο και απέμειναν οι εργασίες της στέγης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιολόγων Κωνσταντινούπολης, Dr. Necmi Karul, δήλωσε «έχω πανικοβληθεί, αυτό είναι ένας βανδαλισμός, είναι φανερό ότι αυτό το κομμάτι που καταστράφηκε φαίνεται να αποτελεί μέρος από τα ανάκτορα».

«Πώς συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, πού είναι ο Δήμος, που είναι η Επιτροπή Προστασίας; Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν είδε κανείς τίποτα, είναι προφανές πως υπάρχει κάποιος με ισχυρές πλάτες, ο νόμος είναι μόνο στα χαρτιά».

Η αποκάλυψη γίνεται από την φιλελεύθερη τουρκική εφημερίδα «Radikal» η οποία υπογραμμίζει πως αφού ο Δήμος έδωσε άδεια για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου, αλλά ουδείς αρμόδιος δεν πήγε να κάνει αυτοψία για ποιες εργασίες πραγματοποιήθηκαν στον χώρο.

Ο Αντιπρόεδρος της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς του Ευρωκοινοβουλίου κ. Τάκης Χατζηγεωργίου δήλωσε στη zougla.gr πως θα μεταφέρει το θέμα αυτό σε όλα τα σώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σχόλια