65 εκθέματα έκαναν «φτερά» από το παλαιό αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας

65 εκθέματα έκαναν «φτερά» από το παλαιό αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012
Τελευταία ενημέρωση: 17/02/2012 18:44
Web-Only
Χάλκινα και πήλινα μικροαντικείμενα - μεταξύ άλλων ειδώλια, αγγεία και λυχνάρια, τα οποία χρονολογούνται από τη Γεωμετρική έως την Κλασική εποχή, καθώς και ένα χρυσό δαχτυλίδι-σφραγίδα - εκλάπησαν κατά τη διάρκεια της ένοπλης ληστείας που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο παλαιό αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας. Δύο κουκουλοφόροι που έφεραν καλάσνικοφ, ακινητοποίησαν την φύλακα και έκλεψαν «65 μικρά χάλκινα αναθήματα του ιερού», σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Στη διάθεση του Πρωθυπουργού έθεσε την παραίτησή του ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.


Tο Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του υπουργείου κάλεσε τον Παύλο Γερουλάνο, αλλά και σύσσωμη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, να παραιτηθεί άμεσα.

Η Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι οι παρόντες φύλακες θα έπρεπε κανονικά να είναι τρεις.

Σχετικά με την φύλακα που ήλθε αντιμέτωπη με τους ληστές, η γενική γραμματέας του υπουργείου ανέφερε ότι είναι σε μια φορτισμένη ψυχολογική κατάσταση και πρόσθεσε: «Μας εξήγησε το συμβάν, αλλά από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα πρέπει να τα δει πρώτα η Αστυνομία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φύλακας που δέχθηκε την επίθεση των ληστών έφθασε πρώτη στο μουσείο, ενώ ο δεύτερος φύλακας έφθασε λίγη ώρα μετά τη ληστεία.

Σχετικά με τον τρίτο φύλακα, πληροφορίες αναφέρουν ότι βρισκόταν σε άδεια. Όσον αφορά στις έρευνες της Αστυνομίας εξετάζεται το οπτικό υλικό από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, ενώ αστυνομικοί συνεχίζουν να ερευνούν τους χώρους μέσα και έξω από το μουσείο, προκειμένου να εντοπίσουν στοιχεία που ενδεχομένως τους οδηγήσουν στα ίχνη των δύο δραστών. 
Επίσης δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν στήσει μπλόκα και πραγματοποιούν ελέγχους σε αυτοκίνητα.
Στο μουσείο μετέβησαν ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και η γγ του υπουργείου Λίνα Μενδώνη.

«Από το εσωτερικό του μουσείου δεν έχει κλαπεί ξανά κάτι, αλλά από τον έξω χώρο έχουν κλαπεί αντικείμενα παλαιότερα», δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Θύμιος Κοτζιάς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, έχουν κινητοποιηθεί οι τοπικές και γειτονικές Υπηρεσίες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, ενώ ενεργοποιήθηκαν κλιμάκια εξειδικευμένων αξιωματικών και προσωπικού της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και συνεργεία εξερευνητών και επιστημόνων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο ευρύτερος χώρος που σημειώθηκε η ληστεία έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις,

Αρχαιοφύλακες: «Ελλιπές προσωπικό»

«Είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία της χώρας ότι στο προσωπικό φύλαξης των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων έχουμε τεράστιες ελλείψεις. Θα πρέπει, όμως, να επισημάνουμε ότι στο μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας δεν έγινε κλοπή, αλλά ληστεία που είναι τελείως διαφορετική κατάσταση. Δύο κουκουλοφόροι μπήκαν στο Μουσείο με καλάσνικοφ και μάλιστα αφού πρώτα είχε απενεργοποιηθεί ο συναγερμός από τη φύλακα. Το περιστατικό της Εθνικής Πινακοθήκης, τον περασμένο Ιανουάριο, είναι μία τελείως διαφορετική κατάσταση» δήλωσε στο ΑΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, Γιώργος Δημακάκος.

Σύμφωνα με τον κ. Δημακάκο, σήμερα παραμένουν κενές 1.200 οργανικές θέσεις αρχαιοφυλάκων σε όλην την Ελλάδα, ενώ περίπου 130 φύλακες συνταξιοδοτήθηκαν στο τέλος του 2011, προκειμένου να εξαιρεθούν από το μέτρο της εφεδρείας.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται και περαιτέρω μείωση του προσωπικού φύλαξης, καθώς οι αρχαιφύλακες δεν εξαιρέθηκαν από το μέτρο της εφεδρείας. «Το χειρότερο είναι ότι δεν αναμένονται προσλήψεις συμβασιούχων» λέει ο κ. Δημακάκος.

Προβλήματα φύλαξης αντιμετωπίζουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, κυρίως σε νησιά, ενώ και ο αριθμός φύλαξης του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Ολυμπίας και των τεσσάρων Μουσείων δεν θεωρείται επαρκής από την Πανελλήνια Ένωση υπαλλήλων φυλάξεως αρχαιοτήτων.


Πώς έγινε η ληστεία
Ληστές χτύπησαν στις 7.30 το πρωί ένα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας, το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Οι δύο δράστες εισέβαλαν με μάσκες κρατώντας καλάσνικοφ και ακινητοποίησαν τη φύλακα από την οποία ζήτησαν συγκεκριμένα αντικείμενα που δεν υπήρχαν όμως στο Μουσείο.
Στη συνέχεια, αφού την έδεσαν και τη φίμωσαν έσπασαν τις προθήκες και έφυγαν αφού πήραν όσα περισσότερα πολύτιμα αντικείμενα μπορούσαν να μεταφέρουν.
Οι δράστες αφαίρεσαν από πέντε προθήκες του Μουσείου περίπου 65 μικρά χάλκινα και πήλινα αντικείμενα μεγάλης αξίας, καθώς και ένα χρυσό δαχτυλίδι, που απεικονίζουν την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μεχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί με τι μέσο διέφυγαν οι ληστές, αλλά εκτιμάται ότι είχαν κάποιο όχημα κοντά στο μουσείο.

Σχόλια