Βυζαντινό μουσείο... καρναβάλι από τις 24 Φεβρουαρίου στη Βέροια

Βυζαντινό μουσείο... καρναβάλι από τις 24 Φεβρουαρίου στη Βέροια
«Μάσκες και Δρώμενα της Λαϊκής Παράδοσης» ο τίτλος της έκθεσης - αφιέρωμα στην Αποκριά
Βυζαντινό μουσείο... καρναβάλι από τις 24 Φεβρουαρίου στη Βέροια


 
Εκθεση με μάσκες από παραδοσιακά δρώμενα που τελούνται σε όλη την Ελλάδα τις μέρες της Αποκριάς εγκαινιάζεται στις 24 Φεβρουαρίου στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας ενώ την ίδια μέρα θα γίνει και λαϊκό δρώμενο με μασκοφόρους τελεστές, μουσική και χορό, που θα ξεκινήσει από τον αύλειο χώρο του μουσείου και θα εξαπλωθεί στους δρόμους της πόλης.

Πρόκειται για τελετουργικά που έρχονται από τα βάθη των αιώνων δοξολογώντας το ιερό μυστήριο της ζωής και του θανάτου. Από την ορεινή Δράμα έως την Κρήτη και από την Καππαδοκία έως τα Επτάνησα, την περίοδο του Δωδεκαημέρου και της Αποκριάς Αράπηδες, Αρκούδες και Μπαμπούγερα, Κοτσαμάνηδες και Μωμόγεροι, Ρουγκατσιάρηδες και Μπέηδες φορούν ζωόμορφες και ανθρωπόμορφες μάσκες μετέχοντας στα αρχετυπικά τελετουργικά του φόβου και της έκστασης, της χαράς και της λύπης, του έρωτα και της γονιμότητας.

Στην έκθεση με τίτλο «Μάσκες και Δρώμενα της Λαϊκής Παράδοσης» παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό εβδομήντα μάσκες. Οργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, την 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την ΙΖ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Αρχείο Γιώργη Μελίκη. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τον Ιούνιο

Σχόλια