«Σκηνικό» για κέρδος η πολιτιστική κληρονομιά

Παρασκευή 20 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

«Σκηνικό» για κέρδος η πολιτιστική κληρονομιά
 για πρώτη φορά, παραχώρηση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων για διαφημίσεις συνοδεύεται από τέλη - «δώρο» προς τους ιδιώτες
Πραγματικό «δώρο» στο κεφάλαιο αποτελούν τα νέα τέλη για την εμπορική - κερδοσκοπική χρήση της πολιτιστικής κληρονομιάς, μεταξύ άλλων και για διαφημίσεις, όπως προκύπτει από σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ Οικονομικών και Πολιτισμού - Τουρισμού) που υπογράφηκε στο τέλος Δεκέμβρη, αλλά δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.
Θυμίζουμε ότι στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ δύο σχεδίων υπουργικών αποφάσεων για τους όρους και τις προϋποθέσεις παραχώρησης μνημείων και χώρων σε ιδιώτες και φορείς, όπου για πρώτη φορά δηλωνόταν ρητά ότι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία παραχωρούνται για «λήψη διαφημιστικών ταινιών εμπορικού χαρακτήρα». Τότε ο «Ρ» χαρακτήρισε τη γνωμοδότηση «άλμα» για πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού.
Η ΚΥΑ για τα τέλη έρχεται να συμπληρώσει αυτό το «άλμα», μειώνοντας δραστικά τα χρήματα που ιδιώτες ή επιχειρήσεις - ανεξαρτήτως μεγέθους - θα πληρώνουν, μέσω του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων- Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), στο κράτος ώστε να χρησιμοποιούν όλα τα μεγάλα και σπουδαία μνημεία της χώρας, από Ακρόπολη και Δελφούς, μέχρι Δήλο και Κνωσό (συν όλα τα μεγάλα κρατικά μουσεία) και να κερδοσκοπούν. Ετσι, «για φωτογράφιση, με επαγγελματικό εξοπλισμό, για εμπορικούς, διαφημιστικούς σκοπούς, με παρεμβολή προσώπων, καταβάλλονται τέλη 1.000 ευρώ (...)». Ενα χιλιάρικο, λοιπόν, θα «κοστίσει» στις επιχειρήσεις μια διαφημιστική φωτογράφιση στην Ακρόπολη, στην Επίδαυρο, στην Αρχαία Ολυμπία, στις Μυκήνες, στη Φαιστό, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κ.α.! Αντίστοιχα, για γυρίσματα ταινίας, οι εταιρείες παραγωγής θα καταβάλλουν το «συγκλονιστικό» ποσό των 1.600 ευρώ, ανά μέρα και χώρο γυρισμάτων.
Προκλητική είναι η επιχειρηματολογία του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ) για τη μείωση των τελών για χρήση οπτικού υλικού μνημείων και αρχαιολογικών χώρων σε εκδόσεις βιβλίων, λευκωμάτων και άλλων εντύπων: «Τα τελευταία χρόνια, οι Ελληνες εκδότες αδυνατούσαν να προβούν στην έκδοση βιβλίων, λευκωμάτων και άλλων εντύπων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών τελών τα οποία θεσπίζονταν με τη σχετική Υπουργική Απόφαση του 2005. Η κατάσταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα: Πρώτον, οι ελληνικές εκδοτικές επιχειρήσεις να στερούνται σημαντικά έσοδα, δεύτερον, τα πωλητήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων να παραμένουν άδεια από ελληνικές εκδόσεις, εκθέτοντας τη χώρα στους επισκέπτες της και τρίτον, να αποστερείται το ΤΑΠΑ πολύτιμους πόρους».
Δηλαδή, το ΥΠΠΟΤ προσαρμόζει τα τέλη χρήσης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με κριτήριο... να μη στερούνται έσοδα οι εκδοτικές επιχειρήσεις! Ετσι, το τέλος χρήσης απεικονίσεων μνημείων σε έντυπες εκδόσεις μειώνεται σχεδόν στο μισό, «ενώ προβλέπεται η δυνατότητα περαιτέρω μείωσης σε περίπτωση χρήσης μεγάλου αριθμού απεικονίσεων». Επιπλέον, «τα τέλη καλύπτουν απεριόριστο αριθμό αντιτύπων και ανατυπώσεων σε μία γλώσσα. Για κάθε επιπλέον γλώσσα καταβάλλεται τέλος το οποίο ανέρχεται μόνο στο 25% των τελών που ισχύουν για την πρώτη γλώσσα έκδοσης».



Σχόλια