Η άποψη των Φυλάκων Αρχαιοτήτων για την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη

Η άποψη των Φυλάκων Αρχαιοτήτων

«Ενας νυχτοφύλακας σε τόσα τετραγωνικά που είναι η Εθνική Πινακοθήκη δεν μπορεί να κάνει τίποτα», καταγγέλλει ο Γιάννης Μαυρικόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (Π.Ε.Υ.Φ.Α.), για όσα συνέβησαν στην Πινακοθήκη της Ελλάδος. 

«Επρεπε το υπουργείο Πολιτισμού να είχε φροντίσει να είναι επαρκής η φύλαξη το βράδυ σε προσωπικό. Επίσης, έπρεπε να έχει φροντίσει τα συστήματα ασφαλείας να δουλεύουν, να λειτουργούν και να είναι αξιόπιστα», προσθέτει χωρίς να αποφύγει
να τονίσει πως αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα υπάρχει κίνδυνος να ξανασυμβεί το ίδιο.
 
«Λόγω της έλλειψης φυλακτικού προσωπικού και μέτρων ασφαλείας, πάντα υπάρχει κίνδυνος. Σίγουρα μια οργανωμένη σπείρα μπορεί να κάνει κακό. Χρειάζονται τουλάχιστον δέκα άτομα για τα τετραγωνικά της Εθνικής Πινακοθήκης», λέει.

«Αναγκαστική αποχή» από τη δουλειά και όχι κινητοποιήσεις χαρακτηρίζουν οι αρχαιοφύλακες το κλείσιμο των αρχαιολογικών χώρων, αφού διεκδικούν τα δεδουλευμένα δυόμιση μηνών.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν μας πληρώνει, εμάς τους αρχαιοφύλακες, για τις παραπάνω μέρες και ώρες που δουλεύουμε, σε σχέση με όλους τους άλλους κρατικούς υπαλλήλους. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε τζάμπα. Όσο καιρό μας πληρώνουν,
δουλεύουμε. Τώρα δεν μας πληρώνουν», υπογγραμίζει ο κ. Μαυρικόπουλος.
 
Παράλληλα, η Π.Ε.Υ.Φ.Α. κάνει έκκληση στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου να παρέμβει και να λυθούν τα θέματα των αρχαιοφυλάκων.

«Ο κύριος Βενιζέλος, έχει περάσει από το υπουργείο Πολιτισμού και γνωρίζει τα θέματα των αρχαιοφυλάκων. Πιστεύουμε πως άμα θέλει μπορεί να το κάνει», συνεχίζει ο πρόεδρός της.

Παράλληλα, οι αρχαιοφύλακες ζητούν να εγκριθεί το ποσό των 30 ευρώ για τις Κυριακές και τις αργίες.
 
Ο Γ. Μαυρικόπουλος δεν παρέλειψε να σημειώσει πως: «Η Εθνική Πινακοθήκη έπρεπε να είναι συνδεδεμένη με το κέντρο λήψης σημάτων που είναι συνδεδεμένα τα πιο πολλά μουσεία της Ελλάδος. Αυτό ήταν μεγαλη παράληψη και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες». 

Διάταξη πληρωμής στις αργίες

Την ίδια ώρα που ο πρόεδρος των αρχαιοφυλάκων καταγγέλλει πως «οι δηλώσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με την πώληση της Ακρόπολης, με τα αρχαία μας, όλη αυτή η συζήτηση που έχει ανοίξει τελευταία δεν είναι τυχαίες, δεν συνεννούμε και θα
αντισταθούμε», το Υπουργείο Πολιτισμού πρότεινε στο Υπουργείο Οικονομικών διάταξη, η οποία έχει συμπεριληφθεί στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, με την οποία διευθετείται το ζήτημα της πληρωμής των φυλάκων για εργασία τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.  

«Η Π.Ε.Υ.Φ.Α. αν και γνώριζε την ρύθμιση αυτή από το τέλος του 2011, δεν ανέστειλε την απεργία, παρά την έκκληση του ΥΠΠΟΤ. Επομένως όχι μόνο η εκπεφρασμένη πολιτική βούληση υπήρχε, αλλά και η δέσμευση να δοθεί οριστική
λύση σ’ αυτό το πρόβλημα», αναφέρει το υπουργείο. 

Να σημειωθεί ότι το έργο της επέκτασης και της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της Εθνικής Πινακοθήκης είναι υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 33,5 εκατ. ευρώ, ενώ 14 εκατ. ευρώ δίδονται ως χορηγία από το Ίδρυμα Νιάρχος. 
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑΕντολή Γερουλάνου για ΕΔΕ για την κλοπή στην Πινακοθήκη - Πολιτισμός

Σχόλια