Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το "ΦΙΞ"

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το "ΦΙΞ"




Μόνιμη στέγη αποκτά το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αφού θα στεγαστεί στο κτίριο ΦΙΞ της λεωφόρου Συγγρού τον Οκτώβριο του 2013.


Το κτίριο εμβαδού περίπου 20.000 τ.μ. θα εκτείνεται σε 8 επίπεδα, ενώ θα δίνει στους σκέπτες την αίσθηση του ανοιχτού χώρου, με κυρίαρχα στοιχεία στις εξωτερικές του επιφάνειες, την πέτρα, το γυαλί και το νερό.


Απο το κτίριο του ΦΙΞ, που είχε σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας Τακης Ζενέτος, θα μείνει μόνο το κέλυφος, αφού η πλευρά της λεωφόρου Συγγρού έχει κριθεί διατηρητέα.


Νέος ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΑΚΤΩΡ, που έχει κατασξευάσει και το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με 27 εκατ. ευρώ.


"Χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση δεν θα ήταν δυνατόν να προχωρήσει, όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί δημιουργούνται θέσεις εργασίας, αναπτύσεται η οικονομία και ξεκινά μια άλλη προοπτική", ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.


"Να γίνει το σπίτι της σύγχρονης τέχνης, το σπίτι ενός οράματος με το οποίο θα βρούμε όλοι μαζί οι Έλληνες την ταυτότητά μας για να προχωρήσουμε", δήλωσε το μέλος του ΔΣ της εταιρείας "ΑΚΤΩΡ" Παναγιώτης Μαλαμίτσης.


Το νέο μουσείο θα διαθέτει μεγάλη αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, χώρους 8.000 τ.μ. για τις μόνιμες συλλογές, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, χώρο παραγωγής ψηφιακών έργων, εστιατόριο με θέα την Ακρόπολη και δώμα με έκθεση γλυπτων, όπου θα φιλοξενούνται εκδηλώσεις.

Σχόλια